Ceremonie

Wat zijn de verschillen tussen een BABS en een zelfstandig trouwambtenaar?

verschil babs en zelfstandig trouwambtenaar

Een huwelijk voorbereiden is leuk maar kan ook best lastig zijn. Er komen talloze keuzes om de hoek kijken, keuzes waar je voordat je de wondere wereld van trouwen binnenstapte, nooit eerder over na hebt hoeven denken. Bedenk bij elke keuze die je maakt dat het gaat om een van de mooiste dagen van jullie leven, een dag die je nooit meer over kunt doen. ​

Een van de belangrijkste vragen is dan ook: wie mag jullie trouwen? Je hebt de termen babs en zelfstandig trouwambtenaar vast weleens voorbij zien komen. Maar wat is nu eigenlijk een babs of een zelfstandig trouwambtenaar en wat zijn de verschillen? In deze post hoop ik jullie daar duidelijkheid over te geven zodat jullie de juiste afweging kunnen maken bij jullie keuze.

Wat is een babs?

Wat is een babs? Een babs is een man of vrouw die als trouwambtenaar benoemd is door een specifieke gemeente. Het woord babs staat voor buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand. Dit houdt in dat deze persoon namens deze gemeente beëdigd is bij de rechtbank en is benoemd (oftewel bevoegd) om een wettelijk huwelijk te mogen voltrekken.

Een vaste benoeming als babs bij een gemeente is een erebaan/nevenfunctie. Deze trouwambtenaren zijn het visitekaartje van de gemeente en verzorgen namens de gemeente in kwestie de huwelijksvoltrekkingen. Vaste benoemingen als babs worden dan ook vaak bekleedt door mensen die er een andere baan naast hebben of al met pensioen zijn.

Naast babsen met een vaste benoeming zijn er ook eendags-babsen. Een eendags-babs is iemand  die als babs 1 huwelijk wil voltrekken voor een gemeente. Als eendags-babs kan een babs van een andere gemeente benoemd worden, maar in sommige gemeenten is het ook mogelijk om een vriend of familielid van het bruidspaar na beëdiging bij de rechtbank te benoemen voor de voltrekking van 1 specifiek huwelijk. 

Wat is een zelfstandig trouwambtenaar?

Een zelfstandig trouwambtenaar is iemand die gespecialiseerd is in het in het creëren van een persoonlijke trouwceremonie en hier zijn of haar beroep van heeft gemaakt. Een zelfstandig trouwambtenaar kan daarnaast als babs verbonden zijn als een bepaalde gemeente, maar dat hoeft niet.

verschil babs en zelfstandig trouwambtenaar

De voordelen van het inhuren van een zelfstandig trouwambtenaar die daarnaast werkzaam is als babs

Het grote voordeel om te kiezen voor een zelfstandig trouwambtenaar die daarnaast in vaste dienst is als babs bij een gemeente is dat jullie dan geen kosten beëdiging babs rechtbank hoeven te betalen. Een zelfstandig trouwambtenaar die daarnaast ook huwelijken en partnerschappen voor een gemeente voltrekt is namelijk op dat moment al beëdigd om jullie huwelijk te mogen voltrekken en dus vaak in de regel goedkoper dan een zelfstandig trouwambtenaar die dat niet is en dus nog beëdigd dient te worden voor jullie huwelijk. De kosten voor de beëdiging verschillen per regio, maar liggen gemiddeld zo rond de € 200,- .

Een ander groot voordeel is dat een zelfstandig trouwambtenaar in vaste dienst vanuit zijn of haar gemeente regelmatig getraind wordt en dus op de hoogte is van de laatste wet-en regelgeving en daarnaast op zeer regelmatige basis ceremonies verzorgt en hierdoor een geoefend spreker is

De trouwceremonie is het belangrijkste moment

Het belangrijkste onderdeel van een trouwdag is natuurlijk de trouwceremonie. Het is het moment waar de trouwdag omheen gepland wordt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit moment jaar na jaar in het Nationaal Trouwonderzoek genoemd wordt als mooiste moment en dus ook als mooiste herinnering.

Dit zijn de verschillen tussen een babs en een zelfstandig trouwambtenaar

Een prachtige trouwdag begint dan ook met een prachtige trouwceremonie. En die valt of staat met de klik die jullie hebben met de trouwambtenaar. De oplossing en trend is te kiezen voor een zelfstandig trouwambtenaar. Deze kies je helemaal zelf en is in tegenstelling tot een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand, oftewel trouwambtenaar van de gemeente (babs), al in een vroeg stadium betrokken bij de ultieme invulling van jullie huwelijksplechtigheid op locatie zodat jullie zorgeloos en ontspannen kunnen genieten.

Meer tijd voor jullie trouwceremonie en de zekerheid dat jullie trouwwensen centraal staan

Daarnaast is het grote verschil dat een zelfstandig trouwambtenaar, in tegenstelling tot een babs, veel meer tijd kan besteden aan de voorbereiding van jullie trouwceremonie. Een babs heeft vaak officieel maximaal 3 tot 5 uren tot zijn of haar beschikking om de trouwceremonie voor te bereiden. Dit is inclusief kennismaking, het schrijven van de toespraak en de daadwerkelijke huwelijksvoltrekking.

​Een zelfstandig trouwambtenaar besteedt al gauw meer dan 30 uren aan de voorbereiding van de plechtigheid. Bovendien weten jullie zeker dat het klikt met een zelfstandig trouwambtenaar omdat je deze maanden van te voren zelf hebt gekozen en deze samen met jullie toeleeft naar de grote dag. Hierdoor hebben jullie ook de zekerheid dat jullie wensen centraal staan en de ceremonie perfect bij jullie past. Met een trouwambtenaar van de gemeente is er meestal in de laatste maand voor jullie trouwdag pas het eerste contact.

Trouwen waar, wanneer en hoe jullie het willen

Als jullie graag om middernacht wilt trouwen op een plek die geen officiële trouwlocatie is, ga dan zeker in gesprek met een zelfstandig trouwambtenaar. Een zelfstandig trouwambtenaar heeft de mogelijkheid jullie ceremonieel te trouwen zodat jullie kunnen trouwen waar, wanneer en hoe jullie het willen. Ook als jullie elkaar na 12,5 jaar huwelijk opnieuw trouw willen beloven (rewedding), dan is een zelfstandig trouwambtenaar de aangewezen persoon voor de huwelijksceremonie.

De keuze tussen een babs of een zelfstandig trouwambtenaar is net als uit eten gaan

Eigenlijk kun je het verschil tussen je laten trouwen door een zelfstandig trouwambtenaar of een trouwambtenaar van de gemeente (babs) heel goed vergelijken met uit eten gaan.

De garantie dat je bij de een lekkerder zult eten, dan bij de ander heb je niet. Maar wat je wel zeker weet, is dat de combinatie van de kwaliteit van ingrediënten, de bereidingstijd en de service die je krijgt per restaurant verschilt, en dat dit samenhangt met prijs.

Vaak ga je voordat je reserveert dan ook af op de goede verhalen die je hebt gehoord of van de beoordelingen die er online te vinden zijn.

Zo werkt het ook met het kiezen van de juiste trouwambtenaar voor jullie huwelijk. Het is altijd een kwestie van smaak. En omdat smaken verschillen is het goed dat er iets te kiezen valt.

Het is nooit te laat om een zelfstandig trouwambtenaar te kiezen

Hebben jullie je burgerlijk huwelijk al gepland? Maar denken jullie er aan jullie huwelijksplechtigheid toch toe te vertrouwen aan een zelfstandig trouwambtenaar? Geen probleem, vaak is het mogelijk om dit alsnog te regelen. Als het om een wettelijk of burgerlijk huwelijk gaat moeten er echter wel wat administratieve zaken worden geregeld. De meeste gemeenten hanteren een termijn van 4 maanden tot 6 weken voor jullie trouwdatum om in orde te maken dat jullie ‘eigen’ trouwambtenaar’ jullie kan trouwen op locatie. Vaak rekent een gemeente hier wel extra leges voor.

Babs, zelfstandig trouwambtenaar nodig?

Hebben jullie en babs en/of zelfstandig trouwambtenaar nodig? Wellicht kan ik jullie verder helpen. Mijn naam is Esther Aalberts-Kalma van Trouw met Liefde. Ik ben zelfstandig trouwambtenaar, babs en ceremoniespreker op locatie in Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Flevoland en Noord-Holland. Bij mij zijn jullie aan het juiste adres voor een prachtige, persoonlijke trouwceremonie met humor en finesse. Al vele bruidsparen kozen voor Trouw met Liefde. Waarom ze dit deden en hoe dit hebben ervaren kunnen jullie lezen in de reviews.

Zelfstandig trouwambtenaar, babs en ceremoniespreker op locatie; Esther Aalberts-Kalma
Zelfstandig trouwambtenaar, babs & ceremoniespreker Esther Aalberts-Kalma

Zien jullie mij ook graag als babs voor jullie bruiloft? Dan nodig ik jullie van harte uit gratis kennis te maken. Dit kunnen jullie doen door nu een vrijblijvende offerte aan te vragen of direct een afspraak te maken voor een persoonlijk advies voor jullie ceremonie.

Een prachtige trouwceremonie?

Vraag nu vrijblijvend een offerte aan.

Jullie ontvangen direct meer informatie en een overzicht van de kosten.

​​