Geregistreerd partnerschap omzetten naar een huwelijk? Dit moet je weten!

Hebben jullie al een geregistreerd partnerschap, maar willen jullie deze omzetten naar een huwelijk? De belangrijkste vraag die jullie jezelf dan eerst moeten stellen is; waarom jullie dit willen.

Omzetting door regelmatig of permanent in het buitenland verblijven

Als jullie dit doen, omdat jullie veel naar het buitenland reizen of zelfs van plan zijn om je hier in de toekomst te vestigen, dan is een omzetting naar het huwelijk altijd een goed idee. De reden hiervoor is dat het geregistreerd partnerschap in tegenstelling tot het huwelijk niet wereldwijd wordt erkend en je dus niet dezelfde rechten hebt. Dit kan bijvoorbeeld erg vervelend zijn als jullie in een land waar het geregistreerd partnerschap niet wordt erkend een hotelkamer willen boeken, of als je partner daar onverhoopt in het ziekenhuis terechtkomt.

Omzetting omdat jullie met jullie huwelijk de liefde willen vieren

Willen jullie je geregistreerd partnerschap omzetten omdat jullie de liefde nu (groots) willen vieren samen met jullie (kinderen), familie en of vrienden? Dan komen jullie bij een omzetting bij de gemeente wellicht voor een vervelende verrassing te staan. Namelijk dat er bij de omzetting van jullie geregistreerd partnerschap naar een huwelijk niet getekend wordt door jullie getuigen. Dit komt omdat er bij het aangaan van jullie geregistreerd partnerschap al getekend is door jullie getuigen. Zij hebben bij een omzetting dus geen rol tijdens de huwelijksceremonie. Daarnaast is het zo dat bij een omzetting jullie huwelijk enkel en alleen tot stand komt na het zetten van jullie handtekening op de akte van omzetting. Dit kan gevoelsmatig de beleving van elkaar het jawoord geven in de weg staan.

Wat is de juiste keuze als we de liefde willen vieren na ons geregistreerd partnerschap?

Of jullie nu groot of klein willen trouwen maar er wel een fantastische beleving van willen maken met familie en vrienden dan kunnen jullie contact op nemen met een zelfstandig trouwambtenaar voor een ceremonieel huwelijk. Ook kan hij of zij jullie adviseren of het nodig is om jullie geregistreerd partnerschap bij de burgerlijke stand te wijzigen in een huwelijk.

Liever iets anders doen dan lezen? Luister hier naar ‘Dit moet je weten als jullie je geregistreerd partnerschap om willen zetten in een huwelijk.

Omzetten geregistreerd partnerschap naar huwelijk

Ik hoop dat ik jullie met dit artikel op weg heb geholpen om voor jullie de juiste keuze te maken.

Mochten jullie er meer over willen lezen bekijk dan ook zeker deze posts over geregistreerd partnerschap & trouwen.