Dit zijn de 34 mooiste bruiloft- en trouwlocaties in Friesland; bijzonder, uniek en romantisch voor jullie trouwdag!

Trouwen Friesland

Gaan jullie trouwen en zijn jullie op zoek naar een mooie, unieke en bijzondere trouwlocatie voor jullie trouwdag, trouwceremonie en/of trouwfeest? Denk dan eens aan Friesland. Friesland is met vele bijzondere en romantische trouwlocaties een aantrekkelijke provincie voor een huwelijk. Het landschap is divers waardoor er volop mogelijkheden zijn om een geweldige (buiten) trouwlocatie te vinden.

​Friesland staat natuurlijk bekend als waterrijk gebied met zee, meren en kanalen. Voor trouwen, op of aan het water of strand zijn jullie hier dus aan het goede adres! Maar ook in de prachtige monumentale panden en vele kerken is er alle gelegenheid voor een prachtige bruiloft. En wat denken jullie van een trouwerij in het bos? Het kan in Friesland! Om jullie een indruk te geven van de mooiste en beste trouwlocaties in Friesland heb ik een selectie gemaakt. Uiteraard zijn er nog talloze andere mooie trouwlocaties maar deze houden jullie van me tegoed! Trouwen in Friesland is dus zeker een goed idee!

Trouwlocaties Friesland

Trouwlocaties strand

Trouwen op het Ibiza van het Noorden. Dat kan in stijl bij Beachclub The Sunset in Hollum op Ameland. Dit is werkelijk een toplocatie als jullie willen trouwen aan het strand en er ook direct een kleine minivakantie van willen maken met jullie dierbaren. Het professionele team van de Beachclub zorgt ervoor dat jullie trouwdag tot in de puntjes verzorgd zal zijn. Daarnaast is het natuurlijk een hele romantische trouwlocatie!

Trouwen bij Beachclub The Sunset, het bruidspaar met hun kinderen op het strand van Ameland
Foto: Best Man Weddings
De trouwceremonie op het strand was in 1 woord; "Prachtig!'
Foto: Nicole Bosch

Bij Beachclub Lemmer zijn jullie aan het juiste adres voor jullie jawoord met zee, strand en als het mee zit een dosis zon. Maar zon of niet, deze locatie geeft jullie het gehele jaar de mogelijkheid om in een ontspannen ‘beachsfeer’ elkaar trouw te beloven en feest te vieren. 

Trouwlocatie boerderij

Toptrouwlocatie-in-Nederland-de-Pollepleats-in-Friesland
Foto bij de Pollepleats: Margriet Fotografie

In Friesland zijn er diverse boerderijen die prachtig zijn als trouwlocatie. De Pollepleats, De Flinkefarm van It Flinkeboskje maar ook Fries en Fruitig zijn landelijke trouwlocaties voor jullie bruiloft in Friesland. 

Trouwen in een museum

Altijd al willen trouwen in een museum? Ook dat kan in Friesland. In Museum Stedhûs Sleat. kun je trouwen met uitzicht op de stadsgracht en  gebouwen van het pittoreske Sloten. Ook in Museum Martena in Franeker kan jullie huwelijk gesloten worden. Willen jullie elkaar eeuwige trouw beloven omringd door moderne en hedendaagse kunst? Dan zijn jullie bij Museum Belvédère aan het juiste adres. Het moderne gebouw staat garant voor een memorabele huwelijksvoltrekking. Houden jullie meer van traditioneel? En willen jullie op je mooiste dag omringd worden door Hindeloper meubilair? Dan is het Hidde Nijland Museum in Hindelopen wellicht de geschikte trouwlocatie!

Trouwlocatie Waddenzee

In de gemeente Noardeast-Fryslân je terecht voor een uitzonderlijke trouwlocatie, namelijk trouwen op het wad! De Engelmansplaat is een broed-en rustplaats voor vogels en ook bekend terrein voor wadlopers. Onder bepaalde voorwaarden mag je op deze zandplaat trouwen.

Trouwen op een terp

​In Hegebeintum kun je trouwen op de hoogste terp van Nederland. Op de terp staat een kerkje uit de 12e eeuw met een prachtig uitzicht op het landschap.

Romantische trouwlocaties Friesland

Trouwen bij It Flinkeboskje; we kregen alleen maar lovende reacties over de ceremonie

Trouwen in een kas

Heel sfeervol en stijlvol en altijd tot in de puntjes verzorgd met weelderige bloemen en kaarsen trouw je bij It Flinkeboskje in Hemelum. It Flinkeboskje is een intieme bruiloft locatie. Niet alleen hebben zij een prachtige kas waarin je kunt trouwen, maar ook een prachtige tuin en als binnen/feestlocatie de boerderij De Flinkefarm waar je met een knisperend haardvuur en warm kaarslicht omring door jullie dierbaren elkaar het jawoord kunt geven. Ook hebben zij geweldige overnachtingsmogelijkheden waardoor je hier in alle privacy een heel weekend de liefde kunt vieren. Ik vind het altijd een feest om bij It Flinkeboskje trouwceremonies te mogen verzorgen!

Trouwen in een paleis, kasteel of vesting

Koninklijk trouwen is mogelijk in de Friese hoofdstad, Leeuwarden. Fletcher Hotel-Paleis Het Stadhouderlijk Hof was ooit de residentie van de voorouders van Willem-Alexander. Deze trouwlocatie biedt naast het voltrekken van het officiële gedeelte van jullie huwelijk ook de mogelijkheid tot feestlocatie.

Ook trouwen in een oude vesting is mogelijk in Friesland. In Veenwouden is De Schierstins te vinden, een bijzonder gebouw in combinatie met de stinzentuin is een magnifieke trouwlocatie.

Een state of stins is een voormalig landhuis in Friesland. De states zijn de eigenlijke kastelen van Friesland en zijn dus prachtige locaties voor jullie grote dag. Een van die mooie states is Dekemastate. De state met omliggende tuinen is geheel in oude luister hersteld.

Trouwlocaties in het bos

Bron: Landgoed Lauswolt, foto: Team Horsthuis

Ook kunnen jullie kiezen voor deze prachtige trouwlocatie in het bos, Landgoed Lauswolt in Beetsterzwaag. Op dit landgoed kunnen jullie je trouwerij in pure luxe vieren en samen met jullie gasten ook blijven overnachten.

Mooiste kerken Friesland

De parel onder de kerken om te trouwen is de Broerekerk in Bolsward met een volledig transparant dak van glas waardoor jullie verzekerd zijn van prachtig licht.

​In de gemeente Dantumadeel is het kleine kerkje van Readtsjerk een prachtige landelijke locatie, het is een kleine knusse locatie voor maximaal 80 personen. Een andere romantische trouwlocatie in een kerk is het Thomastsjerkje in Katlijk. Maar ook een pareltje is De Broekster Tsjerke in Broek. Dit kerkje is gelegen aan het water waarna je zo door kunt varen naar het hippe Picknickers in Terherne om hier het trouwfeest voort te zetten.

In Oranjewoud kan er getrouwd worden bij de romantische trouwlocatie Landgoed Oranjestein. Het landgoed met oranjerie is een trouwlocatie in het bos met mooie tuin die geschikt is van begin tot einde van jullie huwelijksdag. Een trouwlocatie die zeker geschikt is voor een kleine trouwerij! Een andere exclusieve state om te trouwen is te vinden in Veenklooster. Na jarenlange restauratie is het landgoed Fogelsanghstate met tuinen in Engelse landschapsstijl weer open om te trouwen.

Trouwlocatie met overnachting voor gasten

Weekend bruiloft locatie gezocht? De Pollepleats is een prachtige boerderij gelegen aan het water. De boerderij biedt eindeloze mogelijkheden, privacy en comfort voor een ultieme huwelijksdag. Hier kunnen jullie in alle luxe buiten trouwen. Ook is het op deze prachtige weekend bruiloft locatie mogelijk om met jullie dierbaren te genieten van een luxe weekend bruiloft omdat je op de Pollepleats ook kunt overnachten. Op deze prachtige en populaire weekend bruiloft Nederland locatie heb ik al vele huwelijken mogen voltrekken. De Pollepleats biedt in de winter de mogelijkheid tot een sfeervol Winter Wedding Weekend. De Pollepleats is de meest unieke trouwlocatie van het Noorden.

Weekend bruiloft locatie de Pollepleats. De ceremonie door zelfstandig trouwambtenaar Esther Aalberts-Kalma buiten bij de Pollepleats aan het water in Westhem

Trouwlocatie buiten

Deze trouwlocatie buiten is echt uniek en staat in Bears. In de open lucht op de terp kun je onder de stalen contouren van het voormalige Uniastate elkaar de eeuwige trouw beloven. Hoe bijzonder is dat!

Bruiloft buiten

Bijzonder en natuurlijk elkaar het jawoord geven kan in Natuurlijk Kollumeroord. Van een bruiloft buiten tot aan een spetterend feest, alles kan op deze locatie.

Industriële trouwlocaties

Industriële trouwlocatie Sneek
Bron: Lokaal 55

Dit kan en mag in Lokaal 55 in Sneek. Dit voormalige slachthuis is geheel gerenoveerd en combineert de prachtige retro elementen uit 1931 met hedendaags comfort en een bijzondere inrichting. Kortom een prachtige eyecatcher om te trouwen en te feesten.


​Het Woudagemaal is een prachtig gebouw met het grootste in bedrijf zijnde stoomgemaal ter wereld dat als monument op de werelderfgoedlijst staat. Deze imposante industriële trouwlocatie is indrukwekkend als decor voor een trouwceremonie.

Trouwen in een toren

Willen jullie elkaar eeuwige trouw beloven op grote hoogte? Dan is trouwen op de Oldehove wellicht iets voor jullie. De meest scheve toren van Nederland met een hoogte van 40 meter staat in Leeuwarden.