Veelgestelde vragen over trouwen

Kun je op zondag trouwen?

Ja, dat kan. In 31,9 % van de gemeenten in Nederland is het mogelijk om op zondag voor de wet trouwen. Daarnaast is het mogelijk om te kiezen voor een ceremonieel huwelijk die een zelfstandig trouwambtenaar en/of ceremoniespreker voor jullie kan verzorgen.

Kun je alleen ceremonieel of symbolisch trouwen in Nederland (dus niet voor de wet trouwen)?

Nee, dit mag niet. Een ceremonieel huwelijk staat gelijk aan een kerkelijk huwelijk. In het Burgerlijk Wetboek Boek 1, artikel 68 staat: ‘Geen godsdienstige plechtigheden zullen mogen plaats hebben, voordat de partijen aan de bedienaar van de eredienst zullen hebben doen blijken, dat het huwelijk ten overstaan van de ambtenaar van de burgerlijke stand is voltrokken.’

Kun je trouwen na een geregistreerd partnerschap?

Ja, dit is mogelijk. Trouwen na een geregistreerd partnerschap is vaak een bekroning van hetgeen er al is. Bruidsparen die trouwen na een geregistreerd partnerschap kiezen meestal voor een ceremonieel huwelijk omdat dit vele voordelen biedt. Lees hier alles over trouwen na een geregistreerd partnerschap.

Wanneer muziek tijdens een trouwceremonie?

Er worden meestal 3 nummers gedraaid tijdens een trouwceremonie. Een bij binnenkomst, een tijdens het tekenen van de akte en een aan het einde als het bruidspaar de ceremonielocatie verlaat.

Hoe ziet een ceremonie voor een burgerlijk huwelijk eruit?

De ceremonie voor het burgerlijk huwelijk bestaat uit elkaar het jawoord geven ten overstaan van de buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand. Na dat er bevestigend is geantwoord op de trouwvraag verklaart de buitengewoon ambtenaar dat het huwelijk voltrokken is en wordt de huwelijksakte ondertekenend door het bruidspaar, de getuigen en de buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand. Meestal wordt de ceremonie omlijst door een speech

Kun je elkaar opnieuw het jawoord geven als je al getrouwd bent?

Ja, dat is mogelijk. Dit heet ook wel een renewal of the vows, rewedding of herbevesting die een zelfstandig trouwambtenaar of ceremoniespreker kan verzorgen. Deze vorm staat gelijk aan een ceremonieel huwelijk.

Kun je trouwen zonder ceremonie?

Ja dat kan. Enkel elkaar het jawoord geven ten overstaan van de buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand en het ondertekenen van de huwelijksakte door het bruidspaar, 2 getuigen en de (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand is verplicht.

Kun je ‘s avonds trouwen?

Ja, dit is mogelijk. In veel gemeenten is er de mogelijkheid om elkaar ‘s avonds het jawoord te geven. Ook kunnen jullie kiezen voor een ceremonieel avondhuwelijk. Hiervoor kunnen jullie terecht bij een zelfstandig trouwambtenaar die dan in de rol van ceremoniespreker jullie ceremonie verzorgt. 

Wat vertelt een trouwambtenaar?

Een trouwambtenaar is vrij in de opbouw in zijn of haar verhaal. Een ding staat echter vast; bij een burgerlijk huwelijk zal hij of zij controleren of de getuigen aanwezig zijn, of zij met de juiste namen in de akte staan en jullie volgens de wettelijke regeling in het Burgerlijk Wetboek (1:67) vragen of jullie elkaar aannemen tot echtgenoten en getrouw alle plichten zullen vervullen die door de wet aan de huwelijkse staat zijn verbonden.

Hoe werkt een trouwceremonie?

Een trouwceremonie is plechtigheid die de belangrijke gebeurtenis van een huwelijk markeert. Tijdens een trouwceremonie worden rituele handelingen uitgevoerd, die vaak strikt vastgelegd zijn. De belangrijkste handeling van een trouwceremonie is de vraag of het bruidspaar elkaar aanneemt tot echtgenoten.

Wat zeggen bij trouwen?

Veel bruidsparen hebben gasten die wat willen zeggen bij het trouwen. Om alle verhalen tot zijn recht te laten komen kan een trouwambtenaar hier de regie in nemen zodat het een mooi gebalanceerd geheel wordt waar iedereen van kan genieten.

Wat beloof je als je gaat trouwen?

Je belooft alle rechten en plichten te vervullen die de wet aan de huwelijkse staat heeft verbonden. Kort samengevat beloof je elkaar trouw te zijn, elkaar bij te staan en te helpen. Ook beloof je, als je samen kinderen hebt, deze zolang ze minderjarig zijn te verzorgen en op te voeden.

Hoe lang duurt de huwelijksvoltrekking?

Een huwelijksvoltrekking kan een minuut tot aan twee uur duren. Dit ligt er helemaal aan wat jullie wensen zijn, wie jullie trouwt en wat voor soort ceremonie jullie kiezen. Bij een gratis huwelijk bij de gemeente kan het in principe met een minuut voorbij zijn, indien enkel de wettelijke vraag voor de totstandkoming van jullie huwelijk wordt gesteld. Een ceremonie door een zelfstandig trouwambtenaar of ceremoniespreker duurt vaak zo’n 45 minuten tot 60 minuten in totaal.

Kan je op een feestdag trouwen?

Ja, je kunt op een feestdag trouwen als je kiest voor een ceremonieel huwelijk. Een ceremonieel huwelijk kan alleen verzorgd worden door een zelfstandig trouwambtenaar of ceremoniespreker.

Kun je al eerder trouwen voor de wet en de ceremonie op een ander moment laten plaatsvinden?

Ja, dit is mogelijk. In de gemeente waar jullie wonen kunnen jullie dan kiezen voor een moment om te trouwen zonder ceremonie. Vaak zijn hiervoor gratis momenten of budgetmomenten beschikbaar. Ook kan het een aanrader zijn om dan te kiezen voor 2 getuigen van de gemeente. Op deze manier kunnen jullie getuigen dan tekenen tijdens het moment van jullie ceremonieel huwelijk.

Moet je voor het wettelijk huwelijk verplicht in je eigen woongemeente trouwen?

Nee, dit hoeft niet. In Nederland mag je in iedere gemeente voor de wet trouwen. Dus als je in Den Haag woont en graag in de gemeente Leeuwarden wilt trouwen is dit mogelijk. De melding van jullie huwelijk doen jullie dan in de gemeente Leeuwarden.


Kun je trouwen zonder ringen?

Trouwen zonder ringen kan zeker. Het uitwisselen van trouwringen is een symbolisch het aandenken van de belofte die je elkaar als echtgenoten hebt gedaan. Bij trouwen is enkel het geven van het jawoord ten overstaan van de ambtenaar van de burgerlijke stand en de aanwezigheid van 2 tot 4 meerderjarige getuigen vereist.