Trouwen op zondag; alles over een zinderend zondagshuwelijk

Kun je op zondag trouwen?

​Ja, dat kan. Op zondag kunnen jullie altijd ceremonieel trouwen en in sommige gemeenten is er de mogelijkheid om op zondag voor de wet te trouwen. 

Trouwen op zondag wint aan populariteit als het om het kiezen van een trouwdag gaat. En dat is niet verwonderlijk want trouwen op zondag heeft vele voordelen en kan de perfecte dag zijn als je een kleine en intieme bruiloft voor ogen hebt. Ook kan trouwen op zondag de perfecte oplossing zijn als jullie oorspronkelijk trouwdatum dit jaar niet door kan gaan vanwege de coronacrisis.

In deze post ga ik in op de voordelen van trouwen op zondag, vertel ik jullie meer over in welke gemeenten in Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Flevoland en Noord-Holland jullie op zondag voor de wet kunnen trouwen, geef ik jullie een beeld van de gemiddelde kosten, de gemeenten waar jullie het goedkoopst op zondag kunnen trouwen, welk type ceremonie jullie kunnen kiezen voor jullie huwelijk op zondag, wat hiervan de voordelen zijn en wie jullie op zondag kan trouwen. Na het lezen van deze post hebben jullie hopelijk dan ook een goed beeld of trouwen op zondag de perfecte dag voor jullie huwelijk is.

trouwen-op-zondag

De voordelen van trouwen op zondag

Als jullie op zondag trouwen hebben jullie de volgende voordelen: 

 • Grote kans op beschikbaarheid bij zowel trouwleveranciers als gasten
 • Ideaal voor een kleine bruiloft met intieme sfeer (tiny wedding) < 30 gasten
 • Originele en ontspannen dag om te trouwen
 • Perfect voor fijnproevers en bruidsparen die geen avondfeest willen
 • Gasten hoeven geen vrije dag op te nemen en kunnen ’s avonds op tijd naar huis
trouwen op zondag programma

Hoe ziet het programma van trouwen op zondag eruit?

Als jullie trouwen op zondag ligt de nadruk op een relaxed programma op de middag en eindigt de bruiloft meestal rond een uur of acht en is er geen avondfeest waarvoor er meer gasten worden uitgenodigd.

Het programma van een zinderende trouwerij op zondag kan er dan ook als volgt uit zien:

13.00 uur persoonlijke ceremonie
14.00 uur feestelijke champagnetoost
14.30 uur ontspannen borrel
17.00 uur heerlijk diner
20.00 uur stijlvolle afsluiting

Trouwen zondag gemeente

Trouwen op zondag is mogelijk in 31,9% van de Nederlandse gemeenten volgens onderzoek dat van The Perfect Wedding in 2020. In deze post licht ik alleen de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Flevoland en de Kop van Noord-Holland uit.

In Friesland is trouwen op zondag voor de wet alleen mogelijk in de gemeente De Fryske Marren. In Drenthe kan jullie burgerlijk huwelijk op zondag voltrokken worden in de gemeente Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Meppel en Emmen. In Overijssel kunnen jullie elkaar op zondag het jawoord geven in de gemeente Kampen, Oldebroek, Hardenberg, Ommen, Oldenzaal, Olst-Wijhe en Deventer. Noord-Holland heeft mogelijkheden om officieel op zondag te trouwen in de gemeente Den Helder, Schagen, Heerhugowaard, Koggenland, Opmeer, Enkhuizen, Drechterland, Stede Broec, Hoorn, Edam-Volendam, Waterland, Landsmeer, Oostzaan, Wormerland, Heemskerk, Castricum. In Flevoland en Groningen zijn er op dit moment geen gemeenten die wettelijk trouwen op zondag faciliteren.

Overigens als jullie gemeente er niet tussenstaat is er altijd de mogelijkheid om op zondag ceremonieel te trouwen met een zelfstandig trouwambtenaar. In dit geval trouwen jullie op een eerdere dag voor de wet en vieren jullie de liefde met een trouwplechtigheid op de zondag met aansluitend de feestelijkheden.

Wat zijn de gemiddelde kosten voor een wettelijk huwelijk op zondag?

Gemiddeld betaalt een bruidspaar tussen de € 500 en € 800 aan leges (gemeentelijke kosten) om het burgerlijk huwelijk op zondag te laten voltrekken.

Wat zijn goedkope gemeentes om op zondag te trouwen?

In sommige gemeenten is dit goedkoper zoals in de gemeente Den Helder € 365,70, gemeente Borne € 387,60 of € 393,- in de gemeente Deventer.

Welke trouwceremonie past bij trouwen op zondag?

Trouwen op zondag staat in het teken van een ontspannen en intieme beleving op een fijne locatie waar jullie ongedwongen met jullie meest dierbare familie en vrienden samen kunnen zijn. Als dit ook jullie uitgangspunt is en veel waarde hechten aan de vrijheid om de ceremonie helemaal naar jullie wensen in te vullen dan is een ceremonieel huwelijk waarschijnlijk de beste keuze. Bij een wettelijk huwelijk op zondag kan het zijn dat er aanvullende regels zijn vanuit de desbetreffende gemeente over de duur, invulling en locatie. Ook zijn de leges op zondag vaak hoger dan op een andere dag van de week, waardoor het ook financieel aantrekkelijk kan zijn om het wettelijke gedeelte van jullie zondagshuwelijk op een eerdere dag in jullie eigen gemeente te regelen.

Voor een ceremonieel huwelijk kunnen jullie terecht bij een zelfstandig trouwambtenaar, die in deze rol ook wel ceremoniespreker wordt genoemd, Hij of zij kan op zondag een prachtige trouwplechtigheid voor jullie verzorgen die niet van echt is te onderscheiden en volledig in het teken staat van de ultieme beleving op basis van jullie wensen.

trouwen-op-zondag-bruid-met-sneakers-in-het-bos

Ceremonieel trouwen op zondag

Het ‘gevoel’ van ceremonieel trouwen op zondag is echter hetzelfde als bij een wettelijk huwelijk. Alle bruidsparen die op deze manier trouwen geven aan dat het ‘echt’ voelt op het moment dat jullie omringd door jullie dierbaren elkaar het jawoord geven, (ringen wisselen) en samen met jullie getuigen de akten tekenen.

De voordelen van ceremonieel trouwen op zondag:

 • Jullie hebben alle vrijheid om te trouwen zoals jullie willen, wat betreft trouwlocatie, tijdstip en datum (dus bijvoorbeeld trouwen op een officiële feestdag of zondag in de achtertuin van je ouders om 12.00 uur ‘s nachts).
 • Willen jullie op jullie trouwdag meer dan vier getuigen? Dat kan, bij een ceremonieel huwelijk of ceremoniële verbintenis is er geen restrictie wat betreft het aantal. Dus 5 of meer getuigen is zeker mogelijk. Dus stel dat de bruidegom drie broers heeft en de bruid drie zussen dan kunnen ze tijdens een ceremonieel huwelijk allemaal getuige zijn.
 • Jullie bepalen zelf de duur van de ceremonie en het tijdstip dat de ceremonie begint. In drukke tijden zijn er vaak restricties wat betreft de tijd omdat er voor of na jullie andere bruidsparen trouwen in die bepaalde gemeente. Omdat er bij een burgerlijk huwelijk vaak een bode en/of trouwambtenaar vanuit die gemeente aanwezig is om op de plechtigheid toe te zien kan het zijn dat jullie je stipt aan de tijd dienen te houden in verband met de andere huwelijken.
 • Jullie besparen in vele gevallen kosten (soms honderden euro’s) om je burgerlijk huwelijk op een eerdere datum te regelen. Ook als je graag op zondag wilt trouwen maar de kosten hiervan boven budget zijn, dan kan ceremonieel trouwen uitkomst bieden.
 • Je bent flexibel in je trouwlocatie. Heel soms wil je bij slecht weer kunnen uitwijken naar een binnenlocatie die wellicht in een andere gemeente ligt. (Dit is niet mogelijk als het een burgerlijk huwelijk betreft. Jullie trouwambtenaar is dan enkel benoemd om de huwelijksplechtigheid (burgerlijk huwelijk) op de aangewezen officiële trouwlocatie te voltrekken.
 • Het bespaart jullie tijd. Omdat jullie geen papierwerk in orde hoeven te maken met de desbetreffende gemeente van de trouwlocatie. Dit gaat dan vaak om de aanvraag tot benoeming van jullie zelfstandig trouwambtenaar en de aanvraag voor de huwelijksvoltrekking op de eenmalige locatie.
 • Het geeft een ontspannen en relaxed gevoel, wetende dat het formele gedeelte (burgerlijk huwelijk) al bij wet geregeld is als jullie je trouwdag op zondag samen met jullie dierbaren vieren.
 • Jullie kunnen tweedubbel, of soms zelfs driedubbel genieten van de viering van jullie liefde. Na het regelen van het burgerlijk huwelijk gaan veel bruidsparen met zijn tweeën of in zeer klein comité nadien even om koffie met wat lekkers of een fijne lunch. Op de trouwdag zelf vier je de liefde uitgebreid tijdens de trouwceremonie en eventueel later die dag met een kerkelijke inzegening.
 • Het is de perfecte manier om jullie liefde te vieren. Helemaal als jullie, om alles goed te regelen, al een geregistreerd partnerschap hebben en nu in het bijzijn van jullie dierbaren willen trouwen.

Nadelen ceremonieel trouwen op zondag

Eigenlijk zijn die er niet. Maar voor sommige bruidsparen is het gevoelsmatig essentieel om op zondag daadwerkelijk voor de wet te trouwen. En gelukkig kan dit tegenwoordig in veel gemeenten, waardoor er voor ieder bruidspaar een perfecte manier zal zijn om trouwen op zondag helemaal naar wens vorm te geven. ​