Huwelijk of bruiloft hoe heurt het bij de ceremonie?

Etiquette bij trouwen? Hoe hoort het eigenlijk bij de ceremonie? Wie loopt waar en wie zit waar? Dit zijn vragen die bij veel bruidsparen leven. Ook bij trouwen zijn er etiquette regels die een ceremonie net iets mooier maken.

Wie loopt wanneer en waar bij de ceremonie?

De begeleiding van de bruid en bruidegom naar de ceremonie gaat als volgt:

De bruidskinderen

​Zijn er bruidsmeisjes, dan lopen deze achter het bruidspaar. Zijn er ook bruidsjonkers of jonkertjes dan volgen deze weer na de bruidsmeisjes. Als er bruidskinderen zijn (bruidskleuters, flowerkids, bloemenstrooiertjes) dan lopen deze voor het bruidspaar.

Huwelijksetiquette rond het bruidsboeket

Voordat de trouwceremonie en of kerkelijke inzegening zijn afgerond houdt de bruid het bruidsboeket in haar rechterhand. Als er bruidsmeisjes zijn dan nemen deze het bruidsboeket van de bruid over als de ceremonie begint, als deze er niet is doet de bode het of de trouwambtenaar of ceremoniespreker.

Hoe zit het bruidspaar tijdens het burgerlijk huwelijk?

De bruid loopt aan de rechterhand van de bruidegom naar binnen. Het bruidspaar neemt plaats op de voor hen bestemde stoelen. De bruid zit aan de rechterhand van de bruidegom.
 

Feliciteren burgerlijk huwelijk

Is de ceremonie op het gemeentehuis en volgt hierna géén kerkelijke plechtigheid dan kunnen de genodigden het bruidspaar daar kort feliciteren

trouwettiquette tips

Verlaten burgerlijk huwelijk

Volgt na de huwelijksvoltrekking in het gemeentehuis het kerkelijk huwelijk, dan verlaat de bruid aan de rechterzijde van de bruidegom het pand. Als er geen kerkelijke inzegening plaats vindt, dan verlaat de bruid aan de linkerzijde de ceremonielocatie. 

Trouwen in de kerk etiquette

Het bruidspaar kan samen binnenkomen (bruid aan rechterzijde van de bruidegom) maar ook is het wel gebruikelijk dat de moeder haar zoon (de bruidegom) ter kerke begeleidt en de vader zijn dochter (bruid)

De sluier van de bruid

Draagt de bruid een witte bruidsjurk en heeft zij een sluier ook voor het gezicht, dan wordt deze nu opgeslagen.

Hoe zit een bruidspaar in de kerk?

In de kerk zit de bruid aan de linkerhand van de bruidegom. Na afloop van de plechtigheid verlaat de bruid ook aan de linkerhand van de bruidegom de kerk.  De bruid houdt nu het bruidsboeket in de linkerhand. Het bruidspaar schrijdt langzaam de kerk uit. De bruidstoet sluit achter hen aan. 

Wanneer en wie brengt een toost uit op het bruidspaar?

Niks is zo feestelijk om direct na de ceremonie te toosten met de gasten. Een toost is een heildronk op het bruispaar. Daarom wordt de toost niet uitgesproken door het bruidspaar, maar door bijvoorbeeld de ceremoniemeester of een familielid of vriend(in) van het bruidspaar. Een goede zin om te toosten kan zijn: “Laten we toosten op het bruidspaar!”