Wat zijn de kosten van een trouwceremonie bij een wettelijk of ceremonieel huwelijk?

De kosten van de trouwceremonie zijn afhankelijk van de plaats waar jullie trouwen, de dag dat jullie trouwen, het tijdstip, maar ook van wie jullie trouwt.

Tegenwoordig kunnen jullie niet alleen kiezen voor een babs (buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand) maar ook voor een zelfstandig trouwambtenaar. Dit is een trouwambtenaar die jullie zelf kiezen. Het grootste verschil is dat een zelfstandig trouwambtenaar al in een vroeg stadium bij jullie huwelijk betrokken zodat jullie zeker weten dat het klikt. Ook kan een zelfstandig trouwambtenaar veel meer tijd besteden om jullie als paar goed te leren kennen en jullie trouwceremonie voor te bereiden.

wat-kost-een-trouwceremonie

Babs kosten inbegrepen

Kiezen jullie voor een babs (buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand) of trouwambtenaar van de gemeente dan is een trouwceremonie inbegrepen in de leges (kosten). Deze leges verschillen per gemeente. In dit artikel van de Tubantia worden de leges (kosten) van de verschillende gemeentes in Twente uitgelicht. Maar ook in de rest van Nederland lopen de kosten per gemeente sterk uiteen. Daarnaast hanteert elke gemeente ook zijn eigen regels omtrent trouwen. 

Zelfstandig trouwambtenaar meer tijd & vrijheid

Bij een zelfstandig trouwambtenaar zijn er minder restricties en is er vaak (afhankelijk van de soort ceremonie die jullie kiezen) alle vrijheid om te trouwen zoals jullie willen. Een zelfstandig trouwambtenaar rekent echter wel een hogere vergoeding dan een babs van de gemeente omdat hij of zij meer tijd aan de voorbereiding van jullie huwelijk besteedt. Daarentegen hebben jullie bij een zelfstandig trouwambtenaar wel de mogelijkheid te kiezen voor een ceremonieel huwelijk waardoor de totale kosten van de trouwceremonie lager worden.

Kosten laten zich niet alleen alleen uitdrukken in geld maar ook in tijd. Vaak neemt een zelfstandig trouwambtenaar bij een ceremonieel huwelijk veel papierwerk uit handen waardoor jullie minder tijd kwijt zijn aan de voorbereidingen.