Hoe kunnen jullie het beste trouwen?

Bij voorkeur trouwt ieder bruidspaar op hun trouwdag voor de wet. Maar soms passen jullie trouwwensen niet binnen de kaders. Gelukkig zijn er meerdere manieren van trouwen.

Zo is er altijd de mogelijkheid om te kiezen voor een ceremonieel huwelijk. De meeste bruidsparen kiezen hiervoor als ze op een bijzondere dag (zondag of officiële feestdag), bijzonder tijdstip (bijvoorbeeld ‘s avonds) of niet officiële trouwlocatie willen trouwen. Maar er zijn meer voordelen zijn waarom bruidsparen hier voor kiezen.

Ceremonieel trouwen

Door ceremonieel te trouwen hebben jullie de vrijheid om de trouwceremonie helemaal naar wens vorm te geven. Het enige verschil is dat jullie op een eerdere dag, in jullie eigen gemeente, het formele gedeelte van jullie huwelijk regelen.

Vervolgens vieren jullie de liefde samen met jullie dierbaren op de dag en trouwlocatie(s) van jullie keuze, en trouwen dan ceremonieel. Het ‘gevoel’ is echter hetzelfde. Alle bruidsparen die op deze manier trouwen geven aan dat het ‘echt’ voelt op het moment dat jullie omringd door jullie dierbaren elkaar het jawoord geven, (ringen wisselen) en samen met jullie getuigen de akten tekenen.

manieren van trouwen

Manieren van trouwen; trouwen zoals Het Koninklijk Huis

Ceremonieel trouwen is vergelijkbaar met hoe het vroeger ging, als het burgerlijk huwelijk (trouwen voor de wet) bij de gemeente op een bepaalde dag plaats vond en de kerkelijke inzegening op een later moment in het weekend. Deze manier van trouwen zie je nu nog bij Het Koninklijk Huis, bijvoorbeeld toen prins Bernhard jr. en Annette Sekrève op donderdag 6 juli 2000 elkaar voor de wet (burgerlijk huwelijk) het jawoord gaven. Twee dagen later, op zaterdag 8 juli 2000 volgde de kerkelijke inzegening, met daarna een receptie en trouwfeest.

Ceremonieel trouwen voordelen

  • Bij ceremonieel trouwen hebben alle vrijheid om te trouwen zoals jullie willen, wat betreft trouwlocatie, tijdstip en datum (dus jullie kunnen bijvoorbeeld trouwen op een officiële feestdag in de achtertuin van je ouders om 12.00 uur ‘s nachts).
  • Willen jullie op jullie trouwdag meer dan vier getuigen? Dat kan, bij een ceremonieel huwelijk of ceremoniële verbintenis is er geen restrictie wat betreft het aantal. Dus 5 of meer getuigen is zeker mogelijk. Dus stel dat de bruidegom drie broers heeft en de bruid drie zussen dan kunnen ze tijdens een ceremonieel huwelijk allemaal getuige zijn.
  • Bij ceremonieel trouwen bepalen jullie zelf de duur van de ceremonie en het tijdstip dat de ceremonie begint. In drukke tijden zijn er vaak restricties wat betreft de tijd omdat er voor of na jullie andere bruidsparen trouwen in die bepaalde gemeente. Omdat er bij een burgerlijk huwelijk vaak een bode en/of trouwambtenaar vanuit die gemeente aanwezig is om op de plechtigheid toe te zien kan het zijn dat jullie je stipt aan de tijd dienen te houden in verband met de andere huwelijken.
  • Door ceremonieel te trouwen besparen jullie in vele gevallen kosten (soms honderden euro’s) om je burgerlijk huwelijk op een eerdere datum te regelen. Ook als je graag op zaterdag wilt trouwen maar de kosten hiervan boven budget zijn, dan kan ceremonieel trouwen uitkomst bieden.
  • Bij ceremonieel trouwen zijn jullie flexibel in je trouwlocatie. Heel soms wil je bij slecht weer kunnen uitwijken naar een binnenlocatie die wellicht in een andere gemeente ligt. (Dit is niet mogelijk als het een burgerlijk huwelijk betreft. Jullie trouwambtenaar is dan enkel benoemd om de huwelijksplechtigheid (trouwen voor de wet) op de aangewezen officiële trouwlocatie te voltrekken.
  • Ceremonieel trouwen bespaart jullie tijd. Omdat jullie geen papierwerk in orde hoeven te maken met de desbetreffende gemeente van de trouwlocatie. Dit gaat dan vaak om de aanvraag tot benoeming van jullie zelfstandig trouwambtenaar en de aanvraag voor de huwelijksvoltrekking op de eenmalige locatie.
  • Ceremonieel trouwen geeft een ontspannen en relaxed gevoel, wetende dat het formele gedeelte (burgerlijk huwelijk) al bij wet geregeld is als jullie je trouwdag samen met jullie dierbaren vieren.
  • Ceremonieel trouwen zorgt dat jullie tweedubbel, of soms zelfs driedubbel kunnen genieten van de viering van jullie liefde. Na het regelen van het burgerlijk huwelijk gaan veel bruidsparen met zijn tweeën of in zeer klein comité nadien even om koffie met wat lekkers of een fijne lunch. Op de trouwdag zelf vier je de liefde uitgebreid tijdens de trouwceremonie en eventueel later die dag met een kerkelijke inzegening.
  • Ceremonieel trouwen is de perfecte manier om jullie liefde te vieren. Helemaal als jullie, om alles goed te regelen, al een geregistreerd partnerschap hebben en nu in het bijzijn van jullie dierbaren willen trouwen. ​

Nadelen trouwen voor de wet

Nadelen aan trouwen voor de wet? Eigenlijk zijn die er niet. Maar voor sommige bruidsparen is het gevoelsmatig essentieel om op het moment suprême daadwerkelijk voor de wet te trouwen op hun bruiloft.

En gelukkig kan het allemaal en zal er voor ieder bruidspaar een perfecte manier zijn om hun trouwdag helemaal naar wens vorm te geven. Ongeacht of jullie klein trouwen, trouwen in het buitenland met zijn tweeën of trouwen op een niet officiële trouwlocatie.