Wat doet een ceremoniespreker bij een huwelijk?

Een ceremonie markeert een van de belangrijkste gebeurtenissen in een mensenleven zoals geboorte, huwelijk of de dood.

Een ceremoniespreker is iemand die deze ceremonie leidt en spreekt tijdens de plechtigheid voor dit overgangsritueel of rite de passage.

wat doet een ceremoniespreker bij een huwelijk

Ceremoniespreker huwelijk

Een ceremoniespreker voor een huwelijk, niet de verwarren met een ceremoniemeester, is iemand die de trouwceremonie verzorgt. Niet alleen leidt de ceremoniespreker voor een bruiloft de trouwceremonie ook houdt deze persoon een speech die de liefdesverbintenis omlijst.

Een ceremoniespreker voor een huwelijk zorgt ervoor dat de juiste ceremoniële handelingen worden verricht tijdens de ceremonie voor een bruiloft, iedereen welkom wordt geheten, het verhaal van het bruidspaar wordt verteld, de verhalen van andere sprekers tot zijn recht komen, het bruidspaar eventueel geloften kan uitspreken, het jawoord wordt gevraagd en de ceremoniële akte wordt getekend.

Een ceremoniespreker voor een huwelijk wordt vaak in een adem met de term zelfstandig trouwambtenaar genoemd. Toch is er een groot verschil. Een ceremoniespreker is tijdens de ceremonie niet benoemd en beëdigd door een gemeente om een wettelijk huwelijk te mogen voltrekken.

​Een zelfstandig trouwambtenaar noem je iemand die er zijn of haar werk van heeft gemaakt om huwelijken te mogen voltrekken en op dat moment ook benoemd en beëdigd is om dat specifieke huwelijk namens de gemeente te mogen voltrekken. Een zelfstandig trouwambtenaar is dan ook als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand in dienst bij een vaste gemeente, maar verzorgt daarnaast als zelfstandig trouwambtenaar ook huwelijken in andere gemeentes.

Op het moment dat een zelfstandig trouwambtenaar een ceremonieel huwelijk verzorgt noem je hem of haar een ceremoniespreker.

Een ceremoniespreker verzorgt dus meestal een ceremonieel huwelijk. Dit wil zeggen, dat een bruidspaar op een eerder moment bij de gemeente het formele gedeelte van hun huwelijk al geregeld heeft. Noemt iemand zich alleen ceremoniespreker dan is die persoon daarnaast niet in dienst bij een gemeente als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand.

Toch is het soms mogelijk dat een ceremoniespreker een wettelijk huwelijk voltrekt. Dit kan alleen in gemeenten waar het mogelijk is om een persoon die niet werkzaam is al buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand eenmalig te benoemen en te beëdigen voor een specifiek huwelijk.

Wat bijna een gegeven is dat een ceremoniespreker voor een huwelijk de ceremonie op locatie verzorgt, dat wil zeggen niet in het gemeentehuis of stadhuis maar bijvoorbeeld op een locatie in het bos, aan het strand of op een landgoed.

Ceremoniespreker humor

Omdat een ceremoniespreker net als een zelfstandig trouwambtenaar 10 keer zoveel tijd kan besteden aan de voorbereiding en vaak een ervaren spreker is kan hij of zij de trouwceremonie veel persoonlijker maken. Veel bruidsparen zoeken voor een trouwdag met humor een ceremoniespreker met humor. Maar humor is natuurlijk heel persoonlijk en vaak ook afhankelijk van de regio waar je woont. Gaan jullie voor een trouwdag met humor? 

Dan is het is dus altijd goed om in een vroeg stadium kennis te maken met een ceremoniespreker om te kijken of de klik er is en jullie dezelfde soort humor delen. Mochten jullie onverhoopt niet op dezelfde lijn zitten dan hebben jullie nog ruim de tijd om een ceremoniespreker te vinden die perfect bij jullie past. 

Ceremoniespreker tip

Zeker als jullie trouwen op een datum tussen 1 april en 31 oktober is het slim om direct na het bespreken van jullie trouwlocatie contact te zoeken met de ceremonieel spreker van jullie keuze zodat de kans het grootst is dat hij of zij op jullie trouwdag nog beschikbaar is. 

Ceremoniespreker kosten

De kosten voor een ceremoniespreker voor een huwelijk in Nederland liggen tussen de
€ 800,- en € 2500,-

Bron: Wikipedia ceremonie